Begeleiding

Gedurende het hele begeleidingsproces binnen en buiten Den Engel word je bijgestaan door het begeleidingsteam en vooral door jouw individuele begeleid(st)er (IB). Hij of zij volgt samen met jou alle belangrijke zaken op in de begeleiding (zoals je financiën).
 

We denken dan aan school, werk, het leren omgaan met geld, contacten met jouw ouders, contacten met familie en vrienden, jouw fysieke en geestelijke gezondheid, het zoeken naar een eigen woonplaats en nog vele andere dingen.
 

Je individuele begeleider (IB) is de persoon waar je alle belangrijke dingen mee bespreekt en die jou zo goed mogelijk zal begeleiden naar zelfstandigheid of in de terugkeer naar huis. Jouw IB is ook de persoon die (indien wenselijk) met jouw ouders contact opneemt en met hen overlegt over dingen die belangrijk zijn in jouw begeleiding. Daarnaast neemt de IB regelmatig contact op met jouw consulent (als je er een hebt) om te laten weten hoe het met je gaat. Elk half jaar schrijft de IB een evolutieverslag over hoe jouw begeleiding in Den Engel loopt. Dit verslag wordt met jou doorgenomen en kan dan nog aangepast worden.

 
Wanneer jouw IB niet in Den Engel aanwezig is kan je met je vragen altijd terecht bij de begeleiders die op dat moment wel aanwezig zijn.

 

Verschillende begeleidingsvormen

Wanneer je als jongere in Den Engel wordt opgenomen, kom je binnen de module verblijf altijd eerst in de leefgroep terecht. Na een periode van minstens twee maanden kan je doorgroeien naar de studio’s en dit nog steeds binnen de module verblijf. Nadien kan je doorgroeien naar de module contextbegeleiding in functie van autonoom wonen (CBAW).Dit kan in bepaalde gevallen ook rechtstreeks vanuit de leefgroep.

 

Daarnaast is het ook mogelijk dat jouw traject terug richting thuis gaat. Op elk moment in de begeleiding – in samenspraak met jou als jongere, jouw ouders, Den Engel, de plaatsende instantie en andere belangrijke personen – kan besloten worden om te werken aan een terugkeer naar huis.